CMYK kleuren ook wel full color

De levendigheid en precisie van drukwerk hangen sterk af van het kleurproces dat wordt gebruikt. CMYK, een vierkleurenproces, is de standaard in de drukwerkindustrie voor het creëren van een breed spectrum aan tinten. Bij Drukkerij Excelsior beheersen we de nuances van het CMYK-proces om afbeeldingen en ontwerpen tot leven te brengen met ongeëvenaarde kleurkwaliteit.

Wat zijn CMYK-kleuren?

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Geel (Yellow) en Key (Zwart) – de vier inkten die worden gebruikt in de meeste kleurendrukprocessen. Door deze kleuren in verschillende verhoudingen en intensiteiten te combineren, kan een breed scala aan andere tinten worden gecreëerd. Dit proces staat ook bekend als vierkleurendruk.

Waarom CMYK-kleuren?

  • Brede kleurbereik: CMYK kan een groot aantal kleuren reproduceren, waardoor het ideaal is voor gedetailleerde afbeeldingen zoals foto’s.
  • Industriestandaard: CMYK wordt wereldwijd erkend en gebruikt, waardoor het een betrouwbare keuze is voor consistent drukwerk.
  • Flexibiliteit: Afhankelijk van de specifieke kleurbehoeften van een project, kunnen de CMYK-verhoudingen worden aangepast voor optimale resultaten.
  • Kosten-efficiëntie: Vierkleurendruk is vaak economischer voor grootschalige printopdrachten, zonder in te leveren op kwaliteit.

Wat is het verschil tussen PMS kleuren en CMYK kleuren:

PMS ook wel steunkleuren genoemd is een gestandaardiseerd kleurcoderingssysteem waarbij elke kleur een uniek genummerde code heeft. Hiermee kunnen ontwerpers, drukkers en fabrikanten over de hele wereld een specifieke kleur identificeren en reproduceren zonder directe communicatie.

CMYK staat voor de kleuren Cyaan, Magenta, Geel (Yellow) en Zwart (Black) ook wel full color genoemd. Het is een proceskleurensysteem waarbij deze vier inkten in verschillende percentages worden gemengd om een breed scala aan kleuren te produceren.

Kortom:

Kies voor PMS wanneer je een exacte kleurmatch nodig hebt, vooral voor branding. Kies voor CMYK voor projecten die veel kleuren bevatten of wanneer full color beelden worden gebruikt.

Contact

Drukkerij Excelsior
Theems 6
2491 BP Den Haag
Bedrijventerrein Forepark

DTF
Transferdruk
Zeefdruk
Sublimatiedruk
Flexdruk
Greyscale