Het verschil tussen PMS en Full-color

Wanneer je te maken hebt met drukwerk of grafisch ontwerp, kom je vaak termen tegen zoals PMS en FC (Full Color). Maar wat betekenen deze termen precies en wat is het verschil tussen beide? In deze gids duiken we diep in de kleurenwereld om deze vragen te beantwoorden.

Wat is PMS?

PMS, wat staat voor Pantone Matching System, is een gestandaardiseerd kleursysteem dat wereldwijd wordt gebruikt in de offset industrie. Het biedt ontwerpers en fabrikanten een uniforme taal voor kleuridentificatie en communicatie.

Wat betekent FC (Full Color)?

FC, vaak aangeduid als CMYK, staat voor de vier inkten die worden gebruikt in de meeste kleurendruk: Cyaan, Magenta, Geel (Yellow) en Zwart (Key). Met deze vier kleuren kunnen een groot aantal andere kleuren worden gereproduceerd, wat het ideaal maakt voor foto’s en ontwerpen met veel verschillende kleuren.

Inktflessen gelabeld als C, M, Y en K

Het grote verschil

Het belangrijkste verschil tussen PMS en FC is hoe kleuren worden gemengd en gereproduceerd. PMS-kleuren zijn vooraf gemengde inkten die een specifieke en consistente kleur produceren, terwijl FC kleuren reproduceert door verschillende percentages van de vier CMYK-inkten te combineren.

Menging van PMS- en CMYK-kleuren

Wanneer kies je voor welk systeem?

Kiezen tussen PMS en FC hangt vaak af van het specifieke project:

  • Voor merkconsistentie, zoals logo’s en bedrijfsidentiteit, wordt PMS vaak gekozen vanwege de kleurnauwkeurigheid.
  • Voor projecten zoals tijdschriften of brochures met veel foto’s, is FC de beste keuze.

Conclusie: Of je nu kiest voor PMS of FC, het begrijpen van deze kleursystemen en hun verschillen is essentieel voor iedereen die in de grafische industrie werkt. Ze bieden elk unieke voordelen, afhankelijk van de vereisten van het project.

Contact

Drukkerij Excelsior
Theems 6
2491 BP Den Haag
Bedrijventerrein Forepark

Afloop